ویتامین K به انعقاد خون ، سلامت استخوان و تولید کلسیم کمک می کند. زمانی که بدن دچار بریدگی و یا جراحتی شود وجود و‌یتامین k برای ترمیم و بسته شدن لخته خون به کمک سلول بریده شده می آید. این ویتامین خطر خونریزی در بیماری‌ های کبدی، یرقان، سوء جذب و یا خطر خونریزی در اثر مصرف بلند مدت آسپیرین و آنتی بیوتیک ‌ها را کاهش می‌ دهد.

عوارض کمبود ویتامین K ویتامین عوارض کمبود ویتامین K                K

در سال ۱۹۳۵ یک دانشمند دانمارکی طی یک سری تحقیقات ، متوجه وجود یک نوع و‌یتامین در بدن مرغ شد که ضد خونریزی بود. این دانشمند آن را و‌یتامین K نامید. ویتامین K محلول در چربی بوده و تا حدودی در برابر حرارت پایدار می باشد، ولی در مقابل نور بسیار حساس بوده و فاسد می شود. و‌یتامین K مصنوعی به شکل های محلول در آب است و فرمول شیمیایی آن شباهت زیادی به و‌یتامین K طبیعی دارد و اثرات آنها با یکدیگر برابرند. مقدار کمی از این و‌‌یتامین، در کبد ذخیره می شود که این مقدار فقط نیاز یک هفته بدن را تأمین می کند و هر چه هوا گرم تر باشد، نیاز بدن به و‌یتامین مزبور نیز بیشتر می شود. اشخاص سالم که تغذیه صحیح و مناسبی دارند، نیازی به دریافت اضافی و‌یتامین K ندارند؛ زیرا مواد غذایی مصرفی آنها می تواند کمبود این ویتامین را جبران کند. ولی در افرادی که دچار بیماری های روده هستند، چون ممکن است میکروب های روده نتوانند و‌‌یتامین K بسازند و یا اینکه و‎یتامین نام برده به اندازه کافی جذب نشود، لازم است مصرف غذاهای حاوی این و‌یتامین را افزایش دهند.

بعضی از اشخاص در تابستان و در هوای گرم دچار خونریزی مانند خونریزی بینی می شوند. این علائم نشانه کمبود و‌یتامین K در بدن است؛ زیرا این ویتامین برای انعقاد خون لازم است و بدون وجود این و‌‌یتامین کبد نمی تواند پروترومبین ( عامل انعقاد خون ) بسازد. در کودکان کمبود و‌‌یتامین k خود را با پای پرانتزی یا برخی مواقع نرمی استخوان نشان می دهد که تغذیه با شیر مادر می تواند این عارضه را بر طرف کند. گاهی اوقات به نوزادانی که زودتر از موعد متولد می ‌شوند به این خاطر که ممکن است در معرض خطر خونریزی باشند، بلافاصله پس از تولد ویتا‌مین k تزریق می ‌شود. و‌‌یتامین k در پیشگیری از ایجاد سنگ کلیه موثر است. 

مطالعات نشان داده ارتباط مستقیمی‌ میان مصرف این و‌یتامین و کاهش ابتلا به سرطان وجود دارد. افرادی که از مواد غذایی حاوی و‌یتامین K بیشتر استفاده می ‌کنند، به انواع سرطان‌ ها به خصوص سرطان ریه و پروستات کمتر مبتلا شده یا کمتر بر اثر سرطان می ‌میرند. نتایج تحقیقات دانشمندان دانشگاه بوستون نشان داد، کمبود و‌‌یتامین k باعث افزایش شیوع آرتروز زانو و دست می ‌شود. کمبود ویتامین K با ابتلا به پوکی استخوان مرتبط است. این و‌یتامین در ساختن یک پروتئین استخوان به نام استئوکلسین نقش مهمی دارد. افرادی که و‌یتامین K کافی از غذا دریافت می کنند در معرض خطر کمتری برای بروز دیابت دو هستند. منابع غذایی ویتامین K شامل جعفری، کلم، اسفناج، گل کلم، کاهو، گوجه فرنگی، کرفس، لوبیا سبز، شاهی، شلغم و نخودسبز پخته است. همچنین در شیر، گوشت و میوه جات به مقدار کم وجود دارد. منجمد کردن مواد غذایی باعث تخریب و از بین رفتن و‎یتامین k می‌ شود اما حرارت تاثیری روی آن ندارد.

منبع: fa.parsiteb.com و tebyan.net

مطالب مرتبط: 

ویتا‌مین B از سرطان پوست پیشگیری می‌کند!

برای درمان نقرس ویتامین C مصرف کنید!