اطلاعات پزشکی جدید نشان می‎دهد خوردن ماست با اسفناج باعث تشکیل سنگ کلیه و مثانه می‎شود. (برای آشنایی بیشتر با این بیماری مطلب «سنگ کلیه چیست» را مطالعه کنید.) یکی از ترکیب‌های رایج در غذای ایرانی ترکیب ماست با اسفناج یا همان بورانی است. اما بهترین پزشکان می‎گویند مصرف این ترکیب برای بدن مفید نیست.

سنگ کلیه سنگ کلیه خوردن ماست با اسفناج باعث سنگ کلیه می‎شود

عادت غذایی ایرانیان نیز همانند دیگر ابعاد زندگی آنها، ترکیبی از سنت و مدرنیته است، این رفتار غذایی که نه از مزایای سنت برخوردار است و نه از منافع غذاهای مدرن، معایب هر دو را هم دارد. یکی از این موارد ترکیب ماست و اسفناج است. مصرف ماست با اسفناج به دلیل تشکیل اگزالات کلسیم، باعث تشکیل سنگ کلیه و مثانه است. در طب سنتی برای بعضی خوراکی‎ها مصلح‎هایی در نظر گرفته شده که خوردن آنها با هم توصیه می‎شود و باعث می‎شود اثرات مضر بعضی خوراکی‎ها خنثی شود. در این مورد مصلح ماست و اسفناج، زعفران و گردو است. مصرف همزمان ماست و غذاهای گوشتی نیز از ممنوعات طب اسلامی و سنتی است. طبق گفته برترین پزشکان طب سنتی مصرف همزمان ماست با غذاهای گوشتی موجب فساد گوشت در معده و در برخی موارد بروز لک و پیس می‎شود.

هر ۱۰۰ گرم اسفناج پخته حدود ۸۷ میلی‌گرم منیزیم دارد و مقادیر کلسیم و آهن آن، به ترتیب ۵۷/۳ و ۱۳۶ میلی‌گرم است. یعنی آهن آن از گوشت قرمز و کلسیم آن از ماست بیشتر است! با این همه، اسفناج منبع خوب کلسیم یا آهن به شمار نمی‌رود. جذب بسیار اندک این مواد مغذی از اسفناج به دلیل وجود ترکیبی به نام اسید اگزالیک است که به شکل فعال آن اگزالات می‌گوییم.  اگزالات در بدن نیز تولید می‌شود و از طریق ادرار و مدفوع دفع می‌شود. در پاره‌ای موارد ممکن است دفع آن از ادرار زیاد شود. در این حال امکان دارد اگزالات با کلسیم ادرار تشکیل سنگ بدهد. به همین دلیل در این موارد باید منابع غذایی اگزالات (مانند اسفناج) در رژیم غذایی فرد مبتلا به بیماری کلیه محدود شود. هر ۱۰۰ گرم اسفناج پخته حدود ۳۶۵-۱۵۵ میلی‌گرم اگزالات دارد. اگزالات با پیوستن به عناصر دو ظرفیتی به ویژه کلسیم و آهن جذب آن‌ها را به طرز چشمگیری کاهش می‌دهد.

منبع: www.yjc.ir  و  www.tebyan.net

مطالب مرتبط: 

مکمل کلسیم باعث سنگ کلیه می‎شود