در صنعت تنباکو، مرغوب‌ترین آن در اختیار کارخانه های سیگار سازی قرار می‌گیرد و تفاله های تنبا‌کو جهت قلیان مورد استفاده قرار می‌گیرد. تنبا‌کوهای میوه‌ای، عطری و اسانس‌دار نه تنها بی ضرر نیستند بلکه عوارض به مراتب بیشتری نسبت به تنبا‌کوی ساده دارند زیرا مواد آروماتیک (ترکیبات حلقه‎ای) موجود در آن‌ها بر اثر حرارت زیاد خاصیت سرطان زایی و سمی فوق‌العاده‌ای پیدا می‌کنند. 

تنباکوهای معطر سرطان زا هستند تنباکو تنباکوهای معطر سرطان زا هستند

افزودنی‌های معطر  به تنباکوهای قلیان صنعتی و سرطان‌زا هستند. یکی از این مواد سرطان زا، بنزن است که ظرف سه سال ایجاد سرطان خون می‌کند. تنباکوهای معطر عموماً کپک‌زده و خراب هستند که با مواد افزودنی آن را قابل استفاده می‌کنند. مزه و طعم مناسب و سهولت مصرف این گونه تنباکوها نسبت به تنباکوهای معمولی باعث افزایش گرایش بیشتر نوجوانان و جوانان به مصرف و ایجاد وابستگی به آن‌ها خواهد شد. تصور عامه بر این است که چون دود قلیان از داخل آب عبور می‌کند، ضرر کمتری دارد. اما مطالعات صورت گرفته نشان می‌دهد، آنان که قلیان می‌کشند در مقایسه با سیگاری‌ها نیکوتین بیشتری را به بدن خود راه می‌دهند، زیرا حجم بیشتری از دود وارد بدن آن‌ها می‌شود. 

با مصرف قلیان بیش از ۶۰۰ ماده سمی و مهلک وارد ریه فرد مصرف کننده و اطرافیان خواهد شد. مقدار تنبا‌کوی مصرفی در یک وعده قلیان معادل مصرف ۲۰ تا ۵۰ نخ سیگار است و به همین دلیل با افزایش سطح نیکوتین خون مصرف کننده به ظاهر تفننی برای رفع نیاز خود به روش سهل‌تری که همان مصرف سیگار است، روی می‌آورد. در قلیان، نامرغوب بودن تنباکو، درجه حرارت بالا، تولید گاز منواکسید کربن ناشی از سوختن ناقص ذغال آتشدان، احساس گیجی بعد از مصرف تنبا‌کو که افراد نشانه مرغوب بودن تنباکو می‌دانند در واقع از گاز منواکسید کربن است، مکش‌های ریوی عمیق و رطوبت حاصل از آب باعث بروز بیماری‌های ریوی، سرطان‌های مختلف از جمله سرطان لب، ریه، معده و مثانه می‌شود.

منبع: tebyan.net

مطالب مرتبط:

قلیان ۱۲۵ برابر سیگار ضرر دارد!