اهمیت تغذیه برای نوزاد نارس

یکی از عوامل اصلی تعیین کننده رشد سالم کودک، تغذیه مادر هنگام بارداری و رشد جنین تا پایان زمان بارداری است. به همین دلیل وزن هنگام تولد یکی از حساس‌ترین و رایج‌ترین شاخص‌های بهداشتی برای ارزیابی نوزادان و شاخص سلامت نوزاد است. عواملی مختلفی در تولد نوزاد نارس موثرند. عوامل روانی و عاطفی و آمادگی والدین برای تولد نوزاد خواسته یا ناخواسته یکی از عوامل مهم است. میزان تحصیلات والدین و میزان آگاهی مادر در تغذیه دوران بارداری و شیردهی، چگونگی ویار و نحوه زایمان به خصوص زایمان زودرس سزارین، چندقلوزایی می‌تواند در تولد نوزاد کم وزن موثر باشد. عوامل اقتصادی، درآمد خانواده، شغل و فرهنگ خانواده، عوامل زیست محیطی، محل زندگی، آلودگی آب به نیترات، آلودگی هوا و مسمومیت با فلزات سنگین مانند سرب و کادمیوم، آلودگی صوتی و وجود نیروگاه‌های برق در اطراف منزل هم تاثیر چشمگیری در تولد نوزاد نارس دارد. 

بنابر تعریف سازمان جهانی بهداشت وزن تقریبی نوزاد طبیعی بین ۳۰۰۰ تا ۳۲۰۰ گرم است که دختران ۲۰۰ گرم از پسران کم‌وزن‌تر هستند. چنانچه نوزادی هنگام تولد کمتر از ۲۵۰۰ گرم متولد شود، کم‌وزن نامیده می‌شود. اما نوزاد با وزن کمتر از ۱۵۰۰ گرم بسیار کم‌وزن و کمتر از ۱۰۰۰ گرم شدیدا کم‌وزن است. سازمان جهانی بهداشت شیوع نوزادان کم‌وزن در ایران را ۸ درصد گزارش کرده است. آکادمی طب کودکان آمریکا می‌گوید همه نوزادان نارس باید با شیر مادر تغذیه شوند. نوزاد نارسی که از شیر مادر تغذیه می‌کند به عفونت‌های بیمارستانی و عوارض گوارشی کمتر مبتلا می‌شوند. تغذیه با شیر مادر می‌تواند از کمبود قند خون نوزاد و زردی نوزادان نارس جلوگیری کند. مهم‌ترین عوارض پیش از موعد به دنیا آمدن نوزاد عبارت است از افزایش مرگ و میر، عوارض تنفسی، عوارض عفونی، صدمات مغزی، فلج مغزی و عوارض دوران کودکی ( اختلالات یادگیری، مشکلات شنوایی، بینایی و حرکتی) بهره هوشی پایین‌تر، مشکلات رفتاری، اختلالاتی مثل بیش‌فعالی است. مادرانی که نوزاد نارس به دنیا می‌آورند اکثرا روزهای اول با کاهش شیر مواجه هستند که نباید نگران باشند زیرا با تغذیه خوب، استراحت، تجویز مکمل‌ها و تماس پوست مادر با پوست نوزاد، شیر این مادران افزایش می‌یابد. 

اهمیت تغذیه برای نوزاد نارس نوزاد نارس اهمیت تغذیه برای نوزاد نارس nozad

شیر در صورتی تولید می‌شود که کودک شیر بخورد و میزان شیری که می‌خورد به بدن می‌فهماند که چه مقدار شیر نیاز دارد. دمپیریدون و متوکلوپرامید به عنوان شیرافزا بسیار موثر است. مواد گیاهی و طبیعی مثل شنبلیله هم ظرف مدت ۲۴ تا ۷۲ ساعت شیر مادران را افزایش می‌دهد. در یک مطالعه مشخص شد مادرانی که از چای سبز به همراه شنبلیله، رازیانه و برگ تمشک استفاده کرده بودند نسبت به آنهایی که فقط چای معمولی نوشیده بودند، شیرشان تقریبا دو برابر شده بود. عوامل ایمنی بخش در شیرمادر نوزاد نارس بیشتر است و عملکرد سیستم ایمنی نوزاد را بهبود می‌بخشد. شیر مادرانی که نوزاد نارس به دنیا آورده‌اند با شیر مادران دیگر متفاوت است. میزان پرونئین در شیر آنها بیشتر است به همین دلیل برای نوزادان نارس شیر مادر خود آنها مناسب‌ترین است زیرا نوزادان نارس به پروتئین بیشتری نیاز دارند. توجه داشته باشید نوزادان نارس علاوه بر شیر مادر باید آهن، ویتامین‌های A,C,D,E و فولیک اسید و ویتامین‌های گروه B را نیز دریافت کنند.

منبع: مجله سیب سبز

مطالب مرتبط:

آیا جراحی پلاستیک شکم برای شما مناسب است؟

توصیه‌هایی برای درمان فشار خون