پوکی استخوان یک بیماری خاموش است که معمولا علائم خاصی ندارد. شایع ترین علائم این بیماری شکستگی استخوان، کمر درد یا قوز پشت است. پوکی استخوان بیشتر در بین زنان رایج است تا مردان. در زنان میزان از دست رفتن استخوان پس از یائسگی که میزان هورمون استروژن افت پیدا میکند، سرعت میگیرد. کاهش قد، عامل مهمی است که اغلب افراد نسبت به آن بی توجه هستند زیرا پوکی استخوان میتواند باعث متلاشیشدن مهرهها شود.
بصورت معمول اگر یک نفر قد خود را در ۲۵ سالگی اندازه بگیرد و نیز در ۵۰ سالگی مقایسه کند باید حداکثر ۴ سانتی متر تفاوت داشته باشد بنابراین کاهش قد بیش از ۴ سانتی متر در سنین ذکر شده می تواند یکی از نشانه های پوکی استخوان باشد. زنان بالای ۶۵ سال ومردان بالای ۷۰ سال بسیار مستعد این عارضه هستند و هر چه سن افراد افزایش پیدا کند احتمال بروز پوکی استخوان نیز افزایش مییابد. با آزمایش تراکم استخوان افراد به سادگی می توانند متوجه شوند دچار پوکی استخوان هستند یا خیر . اولین اقدام در درمان این بیماری پیدا کردن علت بروز آن است چرا که اگر درست تشخیص داده نشود درمان هم درست انجام نمی گیرد . آقایان و خانم هایی که در سنین یائسگی دچار این مشکل می شوند را می توان علت آن را افزایش سن ذکر کرد و اگر در سنین پایین افراد دچار این بیماری شدند حتما باید علت آن مورد بررسی قرار گیرد .برای مثال اگر فردی دچار پوکی استخوان است باید کلسیم مصرف کند ولی اگر بیمار دچار پرکاری تیروئید باشد کاملا خطرناک است و می تواند فرد را درگیر عارضه های جبران ناپذیر کند یا در کسانی که دفع کلسیم ادرار آن ها بالاست و با دادن کلسیم به این افراد دچار سنگ کلیه می شوند.
اگر درمان این عاضه به تعویق بیافتد منجر به بدشکلی، محدودیت حرکتی و عوامل خطرناک دیگر می شود و در نتیجه درمان را دشوار می کند. افراد باید به دردهای خفیف در ستون فقرات توجه کنند اغلب بخاطر درد کمی که در این ناحیه حاصل می شود به آن اهمیتی نمی دهند نکته قابل ذکر این است که معمول ترین شکستگی استخوان در این بیماری شکستن استخوان های ستون فقرات است. درصد زیادی از تغییرات توده استخوانی وابسته به فاکتورهای ژنتیک است. علاوه بر این افرادی که دچار بیماری های خاصی مانند روماتیسم، سرطان سینه، بیماری های غدد و پرکاری تیروئید هستند یا بیماری هایی که باعث سو جذب ویتامین های بدن می شوند، کسانی که دچار مشکلات غدد جنسی هستند و کسانی که داروهای کورتن یا داروهای ضد تشنج استفاده می کنند در راس افرادی که مبتلا به این عارضه هستند قرار دارند. توده استخوانی در خانمها به وضعیت سیکلهای قاعدگی بستگی دارد. شروع زودرس قاعدگی باعث افزایش توده استخوانی و تاخیر آن موجب کاهش توده استخوانی میشود. قاعدگی نامنظم کاهش توده استخوانی را به دنبال دارد پس کنترل سیکلهای قاعدگی مرتب از ضروریات است.
منبع: salamatnews.com
مطالب مرتبط: