پنیر شما را خنگ نمیکند
شاید شما هم شنیده باشید که هنوز خیلی از مردم اعتقاد دارند پنیر باعث کمهوشی یا به اصطلاح خنگی میشود و بر همین اساس از خوردن آن اجتناب میکنند یا اینکه برخی معتقدند خانمهای باردار باید از خوردن آن خودداری کنند. این عقاید تا چه حد میتواند درست باشد؟
این ماده غذایی سرشار از پروتئین و کلسیم است و مقادیر زیادی هم فسفر دارد. به علاوه محتوی درصد زیادی از مواد مغذی گوشت است پس گیاهخواران میتوانند آن را جایگزین گوشت کنند. در جواب افرادی که میگویند این ماده غذایی باعث خنگی میشود باید گفت پنیر حاوی مادهای به نام تیرامین است که این ماده میتواند پس از عبور از سد خونی مغز وارد مغز شود و کاهش عملکرد ذهنی فرد را در پی داشته باشد اما در عمل باعث کمهوشی فرد نمیشود زیرا در بدن آنزیم خاصی وجود دارد که آن را تجزیه کرده و مانع ورود این ماده به مغز شود. مگر در مواردی که نقصی در عملکرد این آنزیم در بدن وجود داشته باشد یا مقدار پنیر مصرف شده بیش از ظرفیت خنثی سازی این آنزیم باشد.
چرا پنیر را با گردو میخورند؟ از آنجا که آنزیم تجزیه کننده تیرامین برای انجام کار خود نیاز به مس دارد و گردو نیز حاوی مس است با خوردن گردو همراه پنیر میتوانیم مس مورد نیاز این آنزیم را تامین کنیم. مساله دیگر تعادل فسفر و کلسیم بدن است. اگر میزان کلسیم بیشتر از فسفر شود، این کلسیم اضافی باعث کاهش فسفر در دسترس سلولهای مغزی شود و در نتیجه منجر به کاهش عملکرد سلولهای مغزی شود. در پنیر میزان کلسیم از فسفر بیشتر است و گردو نیز حاوی فسفر است پس با خوردن آن میتوان این تعادل را به حالت اول برگرداند. اما دلیل دیگر این باور این است که مواد لبنی که به عنوان صبحانه مصرف میشوند باعث افت فشار خون میشوند و طبیعت سرد دارند و باعث میشوند در ساعات اول روز مغز قدرت تجزیه و تحلیل کمتری داشته باشد البته با برگشت فشار خون به حالت طبیعی برطرف میشود. در این مورد هم چون گردو گرم است میتواند خاصیت سودایی پنیر را تعدیل کند.
منبع: مجله پیام سلامتی
مطالب مرتبط: