یکی از بیماریهای آزار دهنده و شایع دهان، آفت است. آفت دهان هم مانند هر نوع زخم دیگری نوعی ضایعه است که به علت از بین رفتن بخشی از پوشش داخلی دهان یا لثه و در قسمت داخلی دهان یا لثه به وجود میآید. اطلاعات پزشکی نشان میدهد این بیماری بیشتر در خانمها دیده میشود و در سن ۱۰ تا ۴۰ سالگی شایعتر است.
آفت یک یا چند نقطه دردناک و قرمز رنگ در دهان است که به مرور تبدیل به زخم میشود. مرکز این زخمها سفید یا زرد رنگ است. زمانی که آفتها شروع به بهبود میکنند طوسی رنگ میشوند. درد معمولا بین ۷ تا ۱۰ روز از بین رفته و حدود سه هفته طول میکشد که آفت کاملا بهبود یابد. در دو تا سه روز اول ضایعات به شدت دردناک هستند و فرد مبتلا در خوردن و صحبت کردن مشکل خواهد داشت. برای پیدایش آفتها در دهان تا به حال دلیل خاصی مشخص نشده است. اما بهترین پزشکان اعتقاد دارند معمولا این آفتها زمانی ایجاد میشوند که سیستم ایمنی بدن فرد وجود یک مولکول ناشناخته را اعلام کند. حضور این مولکولها باعث حمله لنفوسیتها خواهد شد و در نتیجه زخمهای آفتی در دهان آشکار میشوند.
استرس، ناراحتی و عصبانیت پیش از قاعدگی، آسیب به مخاط دهان در اثر مسواک زدن یا کار دندانپزشکی نادرست، غذای داغ، تحریک ناشی از غذاهایی مثل شکلات، غذاهای ترش و اسیدی مثل سرکه، آجیلها یا چیپسهای نمک زده شده و عفونتهای ویروسی از جمله دلایل ایجاد آفت دهانهستند. ممکن است برخی ضایعات مثل تبخال، برفک، زخم ناشی از ضربه و آسیب و ضایعات ناشی از کمبود ویتامین B12، اسید فولیک یا آهن شبیه آفت دهان باشند. باید بدانید که کمبود ویتامینهای B1,B2,B6 از عوامل تشدید کننده آفت دهان هستند. برای پیشگیری از آفت دهان، دندانهای خود را روزانه حداقل دو بار مسواک بزنید. از نخ دندان استفاده کنید تا تمیزی و سلامت دهان حفظ شود. سعی کنید از استرس دوری کنید. دقت کنید که آفت بعد از خوردن چه نوع غذاهایی رخ میدهد و از خوردن آن غذاها خودداری کنید.
منبع: مجله نیک و نو
مطالب مرتبط: